Kunnen we je helpen?
Theedoek
Nieuws

Vakantie in Limburg?

Donderdag 02 mei 2024
Plasmolen is onderdeel van de meest noordelijke gemeente van Limburg. En omdat veel mensen bij Limburg denken aan gastvrijheid, Bourgondische levensgenieters en mooie natuur, zijn we daar trots op. Maar vanuit onze vakantiehuisjes in Limburg sta je ook in mum van tijd in Gelderland (Groesbeek, Nijmegen) of Brabant (Cuijk). Ook daar is het goed vakantie vieren. Maakt het verschil? Wat is nu typisch Brabants of Gelders? Tijdens een koffiepauze met collega’s hadden we het hierover. Niet wetenschappelijk verantwoord, maar gewoon “voor de leuk”. Of op z’n Brabants: Dagge mar leut het.

 
Zoals ik al zei: onze vakantiehuisjes staan in Limburg. De huisjes en Buiten Hotelkamers op de Biesselt en de vakantiehuisjes in Plasmolen: het is allemaal vakantie in Limburg. Wat betekent Limburg? Limburg staat voor glooiend en groen landschap, carnaval, Limburgse vlaai (inmiddels een erkend streekproduct), asperges, zuurvlees en natuurlijk die ongelooflijk zachte en vriendelijke g. Wat betreft die asperges: Herberg Restaurant 't Zwaantje heeft ieder jaar een echt aspergemenu. Een aanrader! Soms wordt over Limburgers gezegd dat ze ‘ja’ zeggen, maar ‘nee’ doen. We (of moet ik zeggen ‘ze’?) zouden niet zo direct en recht voor zijn raap zijn als westerlingen. Maar goed, wij herkennen dat niet. Duidelijkheid, daar houden we persoonlijk wel van.
 
Ook Brabanders staan bekend om hun gezelligheid, carnaval en apart taalgebruik. Iedereen heeft wel eens gehoord over ‘ons mam’. Volgens echte Brabanders komt dat gewoon doordat ze het gevoel hebben dat ze één grote familie zijn. Ook grappig: de uitdrukking ‘ik ben aangereden’. Die gebruiken wij hier ook en het betekent gewoon dat we vertrekken, gaan rijden en niet dat er een ongeluk gebeurd is. Wist je dat de Maas in onze achtertuin de provinciegrens vormt tussen Limburg en Brabant? In vroeger tijden was zo’n rivier natuurlijk echt een barrière en dat maakt nog altijd dat de mensen aan ‘onze kant’ meer richting Nijmegen en Gennep bewegen, dan richting Cuijk aan de overkant. Terwijl de fietsbrug (sinds 2020) en de pont de oversteek heel gemakkelijk maken! Kijk trouwens eens op de website Maas in het Midden | Maas in het Midden: een leuke website over oversteekpunten van de Maas en dus de verbindingen tussen Limburg en Brabant.
 
Dan Gelderland. Het kan aan ons liggen, maar Gelderland lijkt minder uitgesproken. Onterecht, want Gelderland kent veel mooie gebieden zoals de heuvels van Berg en Dal (rijd eens over de Zevenheuvelenweg als je bij ons op vakantie bent, dat lijkt Limburg wel…), de polders bij Nijmegen, de Achterhoek en natuurlijk de Veluwe. Uit een onderzoek is trouwens wel ooit gebleken dat dé Gelderlander niet bestaat. Er zou geen sprake zijn van een echte Gelderse identiteit. Hiervoor zou de provincie te groot en te verschillend zijn.
 
Hoe dan ook: wij zeggen graag dat onze vakantiehuisje in Limburg staan, op de grens van Noord-Brabant en Gelderland, in de natuur bij het Rijk van Nijmegen. Gewoon het beste van alle werelden!
 

Ook dit is Vakantie bij Meeussen...

Naast een gezellige vakantie met het gezin zijn er nog genoeg andere mogelijkheden:
Bijvoorbeeld opzoek naar een bungalow met prachtig uitzicht? Net uw huis verkocht, maar wacht u nog op de sleutel van uw nieuwe huis?
Of uw personeel uit het buitenland (met het hele gezin) tijdelijk huisvesten?